Terug naar de homepagina
 

Veelgestelde vragen

 

Algemene informatie

Waarom biedt Intermaris zonnepanelen aan?

Intermaris heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Tijdens onderhoud past Intermaris energiebesparende maatregelen toe, waardoor de woningen energiezuiniger worden. Dat is goed voor het milieu maar ook voor u als huurders. De woningen worden comfortabeler en betaalbaarder. Met zonnepanelen wil Intermaris nog een stapje verder; de energie die hiermee wordt opgewekt is afkomstig van de zon. Deze energiebron raakt niet op, is schoon en gratis. Door het daglicht dat op een zonnepaneel schijnt, wordt er elektriciteit opgewekt. Met zonnepanelen op uw dak kunt u op een milieuvriendelijke en voordeligere manier uw eigen stroom opwekken. Dat is goed voor het milieu en uw eigen portemonnee.

Kan ik ook zonnepanelen laten plaatsen?

Wij plaatsen in opdracht van Intermaris zonnepanelen tijdens groot onderhoud of bij de Duurzaam Wonen projecten van Intermaris voor een hele wijk of straat. Wilt u samen met uw buren ook zonnepanelen? Neem dan contact met ons op. Wij kijken dan samen met Intermaris en u of het mogelijk is om voor uw wijk of straat een aanbod te doen. De woningen moeten hierbij voldoen aan een aantal voorwaarden, de voorwaarden nemen wij graag met u door.

 

Wij kunnen individueel geen zonnepanelen plaatsen zonder toestemming van Intermaris. Deze toestemming kunt u aanvragen via een ZAV formulier. Als er toestemming wordt verleend, kunnen wij panelen op uw woning plaatsen.

Wat is het verschil tussen PV-panelen en zonnepanelen?

Met PV-panelen of zonnepanelen wordt hetzelfde bedoeld, er is dus geen verschil. PV staat voor Photo Voltaïsch en dat is het proces waarbij zonlicht door zonnecellen wordt omgezet in gelijkstroom.

Hoeveel panelen passen er op mijn dak?

Met een dakruimte van ongeveer drie bij vier meter kunnen al zo’n acht tot negen panelen worden geplaatst, waarmee ongeveer de helft van uw jaarlijks stroomverbruik gedekt wordt. Zonnepanelen passen in principe op elk plat en schuin dak. Voor de meeste soorten daken is er wel een makkelijke oplossing voor het bevestigen van de zonnepanelen, zelfs voor golfplaten en bitumen daken.

Indien u kiest voor zonnepanelen komen wij bij u langs en zullen dan bekijken hoeveel en waar de zonnepanelen geplaatst kunnen worden.

Vangt mijn dak voldoende zon?

De opbrengst van een zonnepaneel is afhankelijk van de mate waarin het op de zon gericht is en de hellingshoek. Wij controleren voor u of de ligging van uw dak geschikt is voor zonnepanelen.

Hoe groot zijn de panelen?

De panelen zijn circa 1 meter bij 1,65 meter.

Hoeveel panelen heb ik nodig?

Dat hangt af van de energiebesparing die u wilt bereiken, de vergoeding die u wilt betalen en de mogelijkheden op uw dak. Wij adviseren maximaal 80% van uw gemiddelde verbruik van de afgelopen jaren zelf op te wekken.

Moet ik de panelen verzekeren?

Nee, Intermaris heeft de panelen meegenomen in de opstalverzekering van de hele woning.

Zijn zonnepanelen veilig?

Alle producten zijn gecertificeerd, ook op het gebied van veiligheid. Daarmee zijn zonnepanelen net zo veilig als elk ander huishoudelijk elektrisch apparaat.

 


 

Waarom gebruik maken van stroom van de zon?

Waarom zonnestroom?

 

 

Met zonnepanelen kan zonlicht direct in elektriciteit worden omgezet. Zonne-energie is duurzaam, stil, veilig en schoon. Zonnepanelen zijn daarom sterk in opkomst en hebben veel voordelen. Het is uw eigen duurzame energiebron aan huis. Uw energierekening gaat omlaag en u draagt bij aan een beter milieu.

Wat zijn de voordelen van stroom van de zon?

• Uw elektriciteitsrekening gaat omlaag.

• U bent voor de komende 25 tot 30 jaar minder kwetsbaar voor verhogingen van de energieprijs.

• U levert een bijdrage aan het verminderen van de CO2 uitstoot.

Is er in Nederland wel genoeg zon voor stroom van de zon?

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is de verdeling van zonne-energie over de aarde heel gelijkmatig. Het verschil in jaarlijkse beschikbare zonne-energie tussen de Sahara en het noorden van Scandinavië is niet meer dan een factor drie. In Nederland schijnt de zon circa 1500 uur per jaar, dat is ongeveer 1000 kWh/m2 per jaar aan zonlicht. Bovendien werken zonnepanelen niet alleen op fel zonlicht maar ook op gewoon daglicht. Wel minder, maar het tikt ook aan. Bij een slechte zomer is er ook nog geen man overboord, het voor- en najaar leveren meestal ook verrassend veel zonnestroom. Over een periode van tientallen jaren zijn deze afwijkingen te verwaarlozen. Als de zon niet schijnt verbruikt u net als voorheen ‘gewone’ energie via uw energiebedrijf. U komt dus niet zonder stroom te zitten.

 


 

Zonnepanelen hoe werkt het?

Hoe werkt het?

 

Een zonnepaneel bestaat uit meerdere kleine zonnecellen die met elkaar zijn verbonden. Elke zonnecel is opgebouwd uit flinterdunne laagjes halfgeleidend materiaal waartussen onder invloed van het zonlicht – een spanningsverschil ontstaat. De zo opgewekte zonne-energie wordt via een micro omvormer aangesloten op het elektriciteitsnet. Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Dat is het vermogen dat een zonnepaneel maximaal levert onder optimale en gestandaardiseerde weersomstandigheden.

 

zonnestroom-afbeelding

 

Waaruit bestaat een compleet PV-systeem of zonnestroomsysteem?

Bij een zonnestroomsysteem kunt u kiezen tussen vier of acht zonnepanelen op het dak van uw woning. Verder zijn er benodigd micro omvormers, bekabeling (van de micro omvormers naar de elektriciteitsmeter) en een vrije groep in de meterkast voor de aansluiting van de zonnepanelen, voor de verbinding en terug levering naar het elektriciteitsnet.

Maken de omvormers geluid?

Bij micro-omvormers hoor je geen geluid, omdat de micro-omvormers achter de panelen buiten geplaatst worden.

Hoe worden de panelen op het dak vastgemaakt?

De montage gebeurt bovenop de bestaande dakbedekking, zowel bij een plat dak als een schuin pannendak. Bij een plat dak gebruikt de installateur steunen, bij een pannendak wordt een rails door middel van haken onder de dakpannen bevestigd. Daar zitten de zonnepanelen aan vast. Wel wordt er bij een plat dak een kleine dakdoorvoer gemaakt om de stroomkabel naar binnen te brengen. Die maken ze uiteraard goed waterdicht. Bij een pannendak gaan de kabels onder de pannen door naar binnen.

Hoe wordt de bekabeling vastgemaakt?

De bekabeling van de zonnepanelen zullen we in de basis proberen te laten lopen door de spouw van de woning. Mocht dit niet kunnen, dan zullen we in overleg met u bepalen hoe we de kabel het best door het huis heen kunnen laten lopen om deze te verbinden met de elektriciteitsmeter in de meterkast.

 


 

Terugleveren van energie

Hoe werken zonnepanelen en het ‘terugleveren’ van energie?

• Zonnepanelen zetten (zon)licht om in stroom. Ze beginnen stroom te produceren zodra het licht wordt. Dus ook op bewolkte dagen. Op zonnige dagen wekken ze wel meer stroom op.

 

• De zonnestroom gebruikt u direct in uw eigen woning. Produceren de zonnepanelen meer stroom dan u op dat moment nodig heeft, dan wordt het overschot aan het elektriciteitsnet geleverd. Heeft u een elektriciteitsmeter met draaischijf, dan ziet u de meter zelfs terugdraaien. De stroom die u in het donker (’s avonds en ’s nachts) verbruikt, neemt u gewoon weer van het net af. Het net fungeert dus als een soort Accu.

 

• Het energiebedrijf verrekent de terug geleverde stroom met je energierekening (incl. BTW en energiebelasting). U krijgt dus voor uw eigen stroom dezelfde prijs als voor de stroom die u afneemt. Dit noemt men ‘salderen’.

 


 

Energiemeter en opgewekte energie

Is mijn meter geschikt?

De meeste meters zijn geschikt om teruglevering te registeren. De oude meters gaan terugdraaien als er meer stroom wordt opgewekt dan verbruikt. We controleren bij inspectie of u een nieuwe meter nodig heeft. Wij zullen dit dan regelen voor u.

Heb ik een nieuwe groep nodig?

De wet schrijft voor dat bij een installatie vanaf vier panelen de zonnepanelen op een vrije groep moeten worden aangesloten. In de meeste huurwoningen moet deze groep extra aangemaakt worden. Als u een heel oude groepenkast heeft, moet mogelijk de hele groepenkast vervangen worden. We beoordelen dit bij het inspectiebezoek. Wij zullen dit dan regelen voor u.

Hoe zit het met de verhouding dag/nacht tarief?

De stroom die overdag terug geleverd wordt aan het net wordt verrekend met de stroom die u hebt afgenomen van uw energieleverancier voor het hoge tarief. Levert u in de piekuren meer terug dan u verbruikt in deze uren, dan verrekent het energiebedrijf het vervolgens met de stroom die in de daluren is afgenomen voor het lagere tarief. Het is dan ook vaak voordelig om met zonnepanelen een dubbeltarief contract aan te gaan bij uw energieleverancier. Uw energieleverancier kan u hier meer over vertellen. Neem ook met uw energieleverancier contact op over de voorwaarden.

Kan mijn voorschotbedrag direct omlaag?

Op dit moment betaalt u een voorschot per maand aan uw energieleverancier. Dit voorschotbedrag gaat niet automatisch omlaag. U moet zelf aan uw energiebedrijf doorgeven dat u zonnepanelen op uw dak heeft gekregen en met welk bedrag u uw voorschot omlaag wilt hebben.

Hoe kan ik zien hoeveel energie mij zonnepanelen hebben opgewekt?

In uw meterkast wordt een kastje gemonteerd die de gegevens verzameld van de gemonteerde zonnepanelen. Dit kastje heeft als naam Enphase Envoy®. Het is een elektronisch netwerkapparaat dat via internet informatie over de prestaties van uw zonnepanelen naar MyEnlighten verstuurt.

 

De Envoy werkt als een soort boodschapper tussen uw micro-omvormers en MyEnlighten. De Envoy verzamelt gegevens over de energieproductie via de elektrische bedrading van uw woning, en stuurt de verzamelde gegevens vervolgens via uw router over het internet naar MyEnlighten, zodat u inzicht hebt in de prestatie van uw systeem.

 

communicatie-over-elektranet

Hoe werkt MyEnlighten om de door mijn zonnepanelen opgewekte energie te kunnen zien?

Zodra de zonnepanelen op uw dak zijn geplaatst, zullen wij u aanmelden bij MyEnlighten. U ontvangt dan een email met daarin een link. Middels deze link komt u bij MyEnlighten terecht om in te loggen en een wachtwoord aan te maken.

 

Middels u inloggegevens en wachtwoord kunt u via uw computer, telefoon of tablet via My Enlighten zien wat uw zonnepanelen doen. Tevens is er voor Android of IOS toestellen in de PlayStore van Google of de AppStore van Apple een app te downloaden.

 

 

Hoe kom ik aan inloggegevens voor MyEnlighten?

Bent u een nieuwe huurder en heeft u nog geen email ontvangen met daarin de link naar MyEnlighten om in te loggen en uw wachtwoord aan te maken? Neem dan contact met ons op via het aanmeldingsformulier op de website. Geef bij de opmerkingen aan dat u nieuwe huurder bent en graag inloggegevens wilt ontvangen voor MyEnlighten onder vermelding van uw emailadres. Wij zullen dan zo spoedig mogelijk voor uw de aanmelding bij MyEnlighten verzorgen.

 

Vergeet ook niet uw energieleverancier op de hoogte te brengen dat uw woning is voorzien van zonnepanelen. Hoe u dit kunt doen, zie:

 

aanmelden-energieleverancier

 

Let op: Heeft u gekozen voor de plaatsing van zonnepanelen op uw huurwoning, dan zullen wij de aanmelding van uw systeem bij de energielevering voor u verzorgen als onderdeel van de oplevering van de zonnepanelen aan u.

 

 


 

Huurverhoging

Wanneer gaat de huurverhoging in?

De huurverhoging gaat in op het moment dat we bij alle woningen bij u in de straat klaar zijn. Zodra wij u uw installatie hebben aangemeld bij de energieleverancier, kunt u uw voorschot bij uw energieleverancier aan laten passen. Hiermee voorkomt u dat u tijdelijk meer betaalt. Maar juist dat u in uw maandlasten minder gaat betalen.

 


 

Onderhoud en storingen

Moet ik schoonmaken of ander onderhoud plegen?

Zonnepanelen gaan gemiddeld 25 jaar mee en hebben nauwelijks tussentijds onderhoud nodig. Voor een goede werking moeten de panelen schoon zijn. Schuin geplaatste panelen spoelen vanzelf schoon, bij een regenbui.

 

Intermaris is eigenaar van de panelen en blijft dus ook verantwoordelijk voor het onderhoud.

Wat moet ik doen als er een storing is?

De communicatie tussen Envoy en de micro omvormers van de zonnepanelen is soms minder of valt geheel weg. Dit herstelt zich vaak vanzelf. Dus mocht u een storing hebben, wacht een aantal dagen alvorens actie te ondernemen.

 

Als er geen verbinding is tussen de Envoy en de micro omvormers van de zonnepanelen en/of de Envoy en het Internet gaat de stroom productie onverminderd door.

 

Voor het herstellen van de communicatieverbinding met de Envoy zie:

 

storing

 

Terug naar de homepagina

Storing?

Storing?

De communicatie tussen Envoy en de micro omvormers van de zonnepanelen is soms minder of valt geheel weg. Dit herstelt zich vaak vanzelf. Dus mocht u een storing hebben, wacht een aantal dagen alvorens actie te ondernemen.

 

Lees hier wat u zelf kunt doen